20. tammikuuta 2015

diy // vadelmaa, vaniljaa ja valkosuklaata


MMMM, herkullista huomenta ihanuudet!<3 Ennen joulua alkoi hirmuinen herkuttelumaratoni, joka jatkui pitkälle uuteen vuoteenkin. Kaappien kätköistä on syöty nyt viimeisetkin joulukonvehdit ja siltikään tällainen sokerihiiri ei ole saanut tarpeekseen. Itsenäisyyspäivänä maistoin ensimmäistä kertaa panna cottaa (ja ensimmäisen lusikallisen myötä olin aivan myyty!). Oon jotenkin aina ajatellut että panna cottan tekeminen olisi tosi vaikeaa ja liivatteen käyttämisen oon luullu olevan hankalaa. Mutta eheei, kaikenkaikkiaan tämä herkku olikin aika helppo homma ja lopputulos taivaallinen! 

Tarvitset siis:
2 levyllistä valkosuklaata
vaniljatangon (tai vaniljasokeria)
yhteensä 7 kpl liivatelehtiä ja
näiden lisäksi pikkuisen sokeria
Lisäksi vielä 2 purkkia (yht. 4dl) kermaa ja
pienen purkillisen bulgarian jogurttia.
Ensiksi laitetaan suklaat sulahtamaan vesihauteeseen ja
niiden annetaan sulaa aivan sileäksi massaksi.
Laita tässä vaiheessa myös 4 liivatelehteä likoamaan kylmään veteen!
Toiseen kattilaan laitetaan kerma ja sokeri, jotka kiehautetaan miedolla lämmöllä.
Sekoittele jatkuvasti, ettei kerma muutu kokkeliksi eikä seos pääse kuumumaan liikaa.
Kerma-sokeri seokseen lisäsin myös yhden vaniljatangon siemenet.
Tämä ei ole välttämätöntä ja voit korvata tangon vaniljasokerilla,
mutta siemenet ovat ulkonäöllisesti kivoja massan seassa :)

Kun kerma ja sokeri on kiehautettu, annetaan kattilan olla vielä liedellä ja sekaan lisätään pikkuhiljaa sulatettu valkosuklaa. Sekoita jatkuvasti ettei suklaa paakkuunnu ja jos paakkuja jää niin sekoittele niin pitkään että ne silottuvat. Sen jälkeen purista kylmässä vedessä liotetuista liivatelehdistä (4 kpl) enin vesi pois ja lisää ne lämpimään massaan sekoitellen niin pitkään että liukenevat. Bulgarian jogurttia lisätään jonkun verran oman maun mukaan, kunhan seos on pikkuisen jäähtynyt. Itse laitoin melkein koko purkillisen, joka tasapainotti mukavasti valkosuklaan antaamaa makeutta. Jos haluaa oikein imelän jälkiruoan, voi jogurttia laittaa vaikka vain muutaman ruokalusikallisen. Kun seos on saatu valmiiksi, se annostellaan kauniisiin laseihin (tai oikeastaan ihan mihin vain astioihin) ja pistetään jääkaappiin jäähtymään. Sillä aikaa valmistetaan helppo vadelmainen päälliskerros.

Vadelmakerrokseen ei tarvita kuin 200g pussillinen vadelmia,
3 liivatelehteä, pikkuisen vettä ja sokeria oman maun mukaan.
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen ja kaikki muut
ainekset kattilaan ja liedelle keittymään pikkuiseksi aikaa.
Säästä muutama vadelma koristelua varten ;)
Kun vadelmat ja sokeri on keittynyt mehukkaaksi seokseksi,
kaadetaan se muutamaan otteeseen siivilän läpi. Näin saadaan
kaikki siemenet pois ja jäljelle jää kirkas vadelmamehu.
Hieman jäähtyneeseen mehuun sekoitetaan liivatelehdet. 

Tällä aikaa jääkaapissa olevat alakerroksen massat on kerinneet pikkuisen jähmettymään ja päälle voidaan kaataa vadelmakerros. Anna kuitenkin vadelmamehun pikkuisen jäähtyä ennen kuin kaadat, ettei kerrokset mene sekaisin. Mehun kaatamiseen kätevin apuväline on kahvallinen pikku desimitta, jolla saa jokaiseen lasiin suurinpiirtein saman verran mehua ja kaataminen on helppoa. Sitten kuppien annetaan jähmettyä noin 2-3 tuntia.

Tadaaa, eikun herkuttelemaan!
Muutaman tunnin odottelun jälkeen lopputulos kyllä palkitsee.
Tässä kuvassa huomaa miten kivasti vaniljansiemenet jäävät
valkoiseen seokseen näkyviin ja miten kirkasta vadelmamehu on.
Panna cottasta saa vielä nätimmän, kun käytät vadelmia koristeluun.
Niiden maku tasapainottaa myös valkosuklaan makeutta mukavasti. 

Noo, mitä tykkäätte? Oletteko koskaan herkutelleet panna cottalla? :) Loppujen lopuksi tämän herkun valmistus ei ollut vaikeaa, vaan oikeastaan aika jännittävää ja mielenkiintoista. Itse malttamattomana jaksoin odottaa vain reippaan tunnin ja sitten vetäisin yhden kupillisen naamariin. Mutta seuraavana päivänä kun nämä olivat maustuneet ja levänneet jääkaapissa, maistuivat ne vielä paljon paremmalta! Elikkä jos et ole samanlainen hätähousu kuin mie, niin anna jälkkäreiden levätä rauhassa seuraavaan päivään. Jos olet tarjoilemassa tällaisia vaikka joissain juhlissa, niin suosittelen tekemään nämä jo edellisenä iltana valmiiksi. Tällöin maku on huomattavasti syvempi ja herkuttelukokemus taattu aivan onnistuneeksi.

Herrrrrrkullisia jälkkärihetkiä ja iloista tiistaita jokaiselle!<3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KIITOS PÄIVÄNPIRISTYSKOMMENTISTASI!♥